Αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Βωσάκου
Η Μονή Βωσάκου βρίσκεται στις υπώρειες λόφου στα Ταλλαία όρη. Κατασκευασμένη σε τρία επίδεδα, λόγω του επικλινούς του εδάφους, αποτελείται από τρεις διώροφες πτέρυγες με το καθολικό στο κέντρο και την πυλίδα εισόδου στα ανατολικά.
Εγκαταλελειμένη στη φθορά του χρόνου ήδη από τη δεκαετία του ’50, εποχή κατά την οποία έφυγαν οι τελευταίοι μοναχοί, η μονή βρισκόταν σε ερειπιώδη κατάσταση έως το 1988 που ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης της, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τους πρώτους καθαρισμούς ακολούθησε σειρά μελετών από τη 13η Ε.Β.Α. για τα διάφορα τμήματα της μονής, ενώ παράλληλα αποκαταστάθηκε κελί στη βόρεια πτέρυγα προκειμένου να εγκατασταθεί ο μοναχός που ζει σήμερα εκεί.
Με τους καθαρισμούς και τις αφαιρέσεις των επιχώσεων αποσαφηνίστηκαν αρκετοί από τους χώρους και διαπιστώθηκε η χρήση τους, ενώ φάνηκαν οι ποικίλες σε έκταση και τρόπο αρχιτεκτονικές φάσεις της Μονής. Σημαντικά ευρήματα αποτελούν τα δεκάδες σπαράγματα τοιχογραφιών που αποκαλύφθηκαν και ανήκουν στον αρχικό ναό, στη θέση του οποίου υψώνεται σήμερα του Καθολικό του 19ου αιώνα. Διαπιστώθηκε ότι στον όροφο της νότιας πτέρυγας βρίσκονταν η Τράπεζα και στο ισόγειο εργαστηριακοί χώροι (αποστακτήριο ρακής, εργαστήριο παραγωγής κεριού), ενώ στη δυτική, το Γουμενικό και το Αρχονταρίκι.
Σήμερα έχει αποκατασταθεί ο πυλώνας και μεγάλο μέρος της νότιας πτέρυγας. Καθαρίστηκαν, εξάλλου, και στερεώθηκαν οι πεζούλες περιμετρικά της Μονής. Συγχρόνως διερευνήθηκε το σύστημα υδροδότησης της και καθαρίστηκαν οι δεξαμενές και η κρήνη που πλέον επαναλειτουργούν.
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΙΤΣΟΓΛΟΥ