Ο Μυλοττόταμος Ρεθύμνης κατά του πρώτους χριστιανικούς χρόνους: 1ος-6ος αι. μ.Χ.
0 Χριστιανισμός έγινε από νωρίς γνωστός στην Κρήτη. Ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του εργάσθηκαν δραστήρια για τη διάδοση και την εμπέδωση του. Ο Τίτος, μαθητής του Παύλου, διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης. Αρχικά ιδρύθηκαν χριστιανικές κοινότητες στα αστικά κέντρα, όπου υπήρχαν Ιουδαίοι και ευμενώς διακείμενοι προς αυτούς (προσήλυτοι). Αργότερα, χριστιανικές κοινότητες ιδρύθηκαν όχι χωρίς δυσκολίες, και στην ύπαιθρο.
Από την πρωτοχριστιανική περίοδο (Ιος-3ος αι. μ.Χ.), όταν ο Χριστιανισμός αποτελούσε απηγορευμένη θρησκεία, δεν είναι με βεβαιότητα γνωστά μνημεία στην περιοχή Μυλοποτά-μου. Ίσως από την περίοδο αυτή να προέρχονται τάφοι μαρτύρων, πάνω στους οποίους αναγέρθηκαν χριστιανικοί ναοί, από τον 4ο αι. μ.Χ. και εξής. Ως χώροι λατρείας χρησίμευαν τότε ιδιωτικές οικίες που συνήθως ανήκαν σε εύπορους χριστιανούς.
Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή (4ος-6ος αι. μ.Χ.), οπότε ο Χριστιανισμός έγινε θρησκεία της πλειοψηφίας των κατοίκων χωρίς να εκλείψουν τελείως οι οπαδοί του Δωδεκάθεου του Ολύμπου, αναγέρθηκαν πολυάριθμοι χριστιανικοί ναοί. Πρόκειται κατά κανόνα για τρίκλιτες, ξυλόστεγες βασιλικές του απλού ελληνιστικού τύπου, με νάρθηκα και διάφορα προσκτίσματα, όπως: Πρόθεση, Διακονικό, Βαπτιστήριο κ.λπ. Η βασιλική αποτελούσε το κέντρο της λατρευτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής των πιστών.
Αν και δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε η επιστημονική έρευνα στην περιοχή του Μυλοποτάμου, είναι μέχρι σήμερα γνωστά μεταξύ άλλων και τα εξής παλαιοχριστιανικά μνημεία:
α) ο Άγιος Ιωάννης στο νεκροταφείο της Αξού),
β) ο Άγιος Ελευθέριος και ο Άγιος Μόδεστος στην Αξό,
γ) η Αγία Ειρήνη στη Βιράν Επισκοπή,
δ) η Αγία Ειρήνη στην Ελεύθερνα,
ε) η βασιλική Επισκόπου Ευφρατά στην Ελεύθερνα,
στ) ο Άγιος Ιωάννης (Φρα-γκοκκλησιά) στην Επισκοπή Μυλοποτάμου, ζ) η Αγία Σοφία στο Πάνορμο και άλλα.
Από τα μνημεία αυτά συστηματικά έχουν ανασκαφεί οι βασιλικές του Πανόρμου και της Ελεύθερνας (Αγία Σοφία και βασιλική Επισκόπου Ευφρατά).
Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, η Ελεύθερνα και η Αξός υπήρξαν σπουδαία εκκλησιαστικά κέντρα
και έδρες Επισκοπών. Πιθανώς ή έδρα της Επισκοπής Ελευθέρνης μεταφέρθηκε αργότερα στο Πάνορμο.
Από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και εξής, τα παλαιοχριστιανικά μνημεία του Μυλοποτάμου άρχισαν να ερειπώνονται συνεπεία διαφόρων αιτίων, όπως των αραβικών και άλλων εχθρικών
επιδρομών, της εικονομαχίας, φυσικών καταστροφών, της φυσικής γήρανσης των οικοδομημάτων κ.λπ.
Μετά την Αραβοκρατία (824-961 μ.Χ.) πάνω στα ερείπια πολλών παλαιοχριστιανικών ναών, αναγέρθηκαν ναοί μικρότερων διαστάσεων, στους οποίους συνεχίστηκε η χριστιανική λατρεία και ορισμένοι από τους οποίους διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗ