skip to main content

Πραγματοποιήθηκαν οι τιμητικές εκδηλώσεις και εγκαίνια μουσείου στην Κράνα

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στην Κράνα Μυλοποτάμου την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα του Οπλαρχηγού – Χιλίαρχου Μυλοποτάμου ιερέα Νικολάου Κόκκινου - Παπα-Κρανιώτη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αγωνιστών της Κράνας για την Πατρίδα κατά τους αγώνες του έθνους.

Οι τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και ακολούθησε το καθιερωμένο τυπικό απόδοσης τιμών με την συμμετοχή αγήματος του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού και της Μπάντας της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ρεθύμνου.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος και ο Εφημέριος της Ενορίας Λιβαδίων Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Κόκκινος ενώ ομιλία για την ηγετική μορφή και την ιστορική προσφορά του «Παπά – Κρανιώτη» στην μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε το 1868, πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή, ιστορικό, ερευνητή και συγγραφέα Δρ. Μανόλη Δρακάκη.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με Κρητικά πατριωτικά τραγούδια και χορούς από τα συγκροτήματα του  Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδιών  «Λάζαρος -Μανόλης Χνάρης» και τον λυράρη Γιώργη Κλάδο.

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

Στο καλωσόρισμα – χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος επισήμανε τα εξής:

«Χρέος απέναντι στο ιστορικό μας παρελθόν αλλά κυρίως προς τις νέες γενιές και το μέλλον, μας οδήγησε και σήμερα στον ορεινό Μυλοπόταμο.

Ο τόπος μας, μπορεί να ήταν κατάφυτος από άγρια βλάστηση και σκληρός από τα βράχια του Ψηλορείτη, όμως, υπήρξε γόνιμο φυτώριο σπουδαίων ανδρών, οι οποίοι διαμόρφωσαν γεγονότα και συνέβαλλαν στην ιστορική πορεία της Κρήτης και της Ελλάδας.

Οι αιώνες που πέρασαν ήταν επίσης δύσκολοι όπως άλλωστε είναι και σήμερα.

Υπήρξαν χρόνια απεχθούς δουλείας.

Οι πρόγονοι μας βίωσαν καιρούς σκοτεινούς. Έδωσαν αιματηρούς αγώνες για τα δίκαια τους.

Θυσιάστηκαν κατά εκατοντάδες για τα ιδανικά, με τα οποία αναθράφηκαν.

Σήκωσαν το φλάμπουρο τους ψηλά, όπλισαν την θέληση τους και διεκδίκησαν την ελευθερία του ανθρώπινου πνεύματος, την αυτοδιάθεση και την δημοκρατία στην πατρίδα που τους εμπιστεύθηκε η ιστορία και ο Θεός.

Στον λαό μας ποτέ δεν χαρίστηκε τίποτα.

Ό,τι κέρδισε, κατά το παρελθόν, υπήρξε αποτέλεσμα αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Πάντα σε θέση άμυνας, πάντα σε θέση διεκδίκησης των αυτονόητων, πάντα σε θέση μάχης για την κληρονομιά του και την γη του.

Αυτά τα ιδανικά συνυφασμένα με την βαθειά Ορθόδοξη Πίστη, είχαν μπολιάσει και την ψυχή του ηρωικού Πρεσβύτερου Νικόλαου Κόκκινου, που έμεινε στην ιστορία ως Παπά Κρανιώτης.

Έδωσε αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους και συμμετείχε σε όλες εκείνες τις αιματηρές μάχες που σημειώθηκαν σε περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου κατά την μεγάλη επανάσταση του 1866 φτάνοντας στον βαθμό του χιλίαρχου.

Συγκαταλέγεται στου ήρωες που συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και οι γραφές αναφέρονται σε πράξεις μεγάλες και σπουδαίες.

Γλύτωσε από το Αρκάδι, συνέχισε την επαναστατική του δράση και έπεσε από βόλια τούρκικα στις 22 Μαρτίου 1868 στη θέση Κέρη Μαλεβυζίου όπου αγωνιζόταν τραυματισμένος για να εκδικηθεί για το θάνατο του ήρωα ανιψιού του Ηρακλή Κοκκινίδη.

Οι ερευνητές της ιστορίας έχουν καταγράψει την ηρωική και αυτοθυσιαστική πορεία του Παπά – Κρανιώτη και με βάση όσα ξέρουμε έως σήμερα, γίνεται σαφές, πως οι τιμές που αποδίδονται σήμερα σε εκείνον, είναι οι δέουσες και όπως η σεμνότητα και η ταπεινότητα επιβάλουν για ένα λειτουργό του Υψίστου και παράλληλα στυλοβάτη του τόπου και του λαού.

Θέλω ιδιαιτέρως να συγχαρώ τον Πατέρα Ανδρέα Κόκκινο που είχε την πρωτοβουλία και έφερε σε πέρας την αποστολή που επωμίστηκε και οδήγησε στην σημερινή τελετή καθώς επίσης όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο αυτό με κάθε τρόπο.

Επίσης, οφείλω να επισημάνω, ότι αυτό το μνημείο το παραδίδουμε στις επόμενες γενιές ως σύμβολο τιμής, χρέους και συνεχούς υπενθύμισης για όσα οφείλουν να ξέρουν και όσα πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι να πράξουν. Διότι, η ιστορική μας κληρονομιά είναι εκείνη, η οποία μπορεί να τους εμπνέει και να τους οδηγεί με ασφάλεια στα χρόνια του μέλλοντος.»

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

Οι τιμητικές εκδηλώσεις στην Κράτα ξεκίνησαν από το πρωί, οπότε τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγενίου, στο τέλος της οποίας τιμήθηκε ο επί 35 χρόνια εφημέριος της Ενορίας Κράνας Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Μανιάς.  Στην συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού-Λαογραφικού Μουσείου Κράνας, ένας χώρος που χαρακτηρίστηκε "κιβωτός πολιτισμού".

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου), του Δήμου Μυλοποτάμου / Οργανισμός Πολιτισμού «Αυλοποταμος» και της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίων, με την επιμέλεια και συνδρομή της Οικογένειας Κόκκινου, των απανταχού Κρανιωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Ενορίας Κράνας.

Εκ μέρους των οργανωτών ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Κόκκινος, απεύθυνε ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην συμμετοχή του αγήματος του Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού και της Μπάντας της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ρεθύμνου.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Μαρία Λιονή και Μανόλης Χνάρης οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου και Ανωγείων κ.κ. Γιώργος Μαρινάκης και Μανόλης Καλλέργης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών  Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών κ. Μανόλης Κουγιουμτζής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς επίσης πλήθος κόσμου.