Η 30η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου ολοκληρώθηκε
Ήταν μια γιορτή του πολιτισμού και παράλληλα μια φωνή αγωνίας για την διάσωση της κιτροκαλλιέργειας στην Κρήτη. Η 30η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου ολοκληρώθηκε πανηγυρικά στο Γαράζο Μυλοποτάμου την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 με δύο από τους διασημότερους σεφ της Ελλάδας, την Μυρσίνη Λαμπράκη και τον Διονύση Αλέρτα, να μιλούν για ένα «θησαυρό» που πρέπει να σωθεί και να αποδεικνύουν με τις συνταγές τους πως το κίτρο αποτελεί βασικό συστατικό της Κρητικής Διατροφής και όχι μόνο.
Η επετειακή γιορτή κίτρου ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου με μια εκδήλωση που προκάλεσε έντονες συγκινήσεις. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου τίμησε όλους τους παλαιούς μουσικούς του χωριού που διέπρεπαν από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου σε μια εκδήλωση που λειτούργησε ως «γέφυρα» από το παρελθόν στο παρόν καθώς μετά την ιστορική αναφορά σε κάθε παλαιό μουσικό, ανέβαιναν στο πάλκο οι νέοι καλλιτέχνες του χωριού αποδεικνύοντας την συνέχεια που υπάρχει και σε αυτό τον τομέα στο κεφαλοχώρι του Ρεθύμνου. Την έρευνα και την παρουσίαση των ιστορικών δεδομένων έκανε ο δημοσιογράφος Μανούσος Κλάδος ενώ την παρουσία των νέων μουσικών έκανε ο καταξιωμένος Γαραζανός λαουτιέρης Σπύρος Σκουραδάκης.
Στις 17 και στις 18 Αυγούστου η σκυτάλη πέρασε στην Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, που ανέβασε με επιτυχία το έργο της Λίλιαν Δημητρακοπούλου «Ποιος σκότωσε τον Ουϊλιαμ;» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Τσιμπισκάκη. Δόθηκαν δύο μοναδικές παραστάσεις που χάρισαν άφθονο γέλιο στο κοινό, το οποίο αντάμειψε τους συντελεστές με δυνατό, παρατεταμένο χειροκρότημα. Την ομάδα στήριξαν με την παρουσία τους οι δημοφιλείς ηθοποιοί Μαρία Τζομπανάκη, Βαγγέλης Λιοδάκης, Θωμάς Καντιφές και Βασίλης Ξενικάκης καθώς και οι ομάδες του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου.
«Ήταν το πιο πολιτισμένο γλέντι που έχω πάει» δήλωσε στους οργανωτές ο καταξιωμένος λυράρης Νεκτάριος Σαμόλης, μετά την χοροεσπερίδα της 22ας Αυγούστου. Μια όμορφη κρητική βραδιά στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του Γαράζου. Ένα γλέντι γνήσιο, παραδοσιακό, πολιτισμένο, το οποίο θύμιζε τον παλιό καλό καιρό. Έλαμψαν δε, με την παρουσία τους τα εφηβικά χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου «Τ’ Αόρι» του Στέλιου Πατελάρου που εντυπωσίασαν με το πρόγραμμα τους. Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική τον περασμένο Ιούλιο.
Η τελευταία εκδήλωση είχε διαδραστικό χαρακτήρα με διάσημους σεφ, μια κιτρόπιτα μήκους πέντε μέτρων και βάρους 150 κιλών και μια μοναδική συναυλία με τους Στέλλα Σειραγάκη, Στέλιο Σταματογιαννάκη και Μανώλη Βερδινάκη που μάγεψαν με τις φωνές και το πρόγραμμα τους.
ΤΟ ΚΙΤΡΟ ΕΜΠΝΕΕΙ
Την προβολή των ιδιαίτερων δυνατοτήτων που έχει το κίτρο στην γαστρονομία ανέλαβαν φέτος διάσημοι ΣΕΦ που έφτασαν αφιλοκερδώς στο Γαράζο για αυτό το σκοπό. Στις 24 Αυγούστου η Μυρσίνη Λαμπράκη παρουσίασε χοιρινή πανσέτα μαριναρισμένη σε κίτρο, που ψήθηκε με την παραδοσιακή μέθοδο του αντικριστού. Επίσης, μια σαλάτα με κίτρο, αρωματικά βότανα και σιτάρι. Αντίστοιχα ο κορυφαίος της ζαχαροπλαστικής Διονύσης Αλέρτας δημιούργησε μοναδικές γεύσεις με σοκολάτα και κονφί κίτρου. Η παρουσίαση έγινε από την δημοσιογράφο Βίκυ Βαμιεδάκη.
Ιδιαίτερες γεύσεις, όμως παρουσιάστηκαν και τις προηγούμενες ημέρες. Στις 17 Αυγούστου η ΣΕΦ του εστιατορίου «Χαρούπι και Ελιά» του Μελιδονίου κ. Χριστίνα Μάλιου, παρουσίασε φιλέτο κοτόπουλο στο τηγάνι με σάλτσα κίτρου και ένα γλύκισμα με μπισκότο, γλυκό κίτρο και κρέμα τυριού. Στις 18 Αυγούστου η παραδοσιακή μαγείρισσα Ελένη Ζοπιάκη από την «Ταβέρνα του Μηνά» στο Γαράζο παρουσίασε Κρητικό Cheesecake με κρέμα από ντόπιο κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα κίτρου.
Μέσα από όλες αυτές τις συνταγές και βέβαια από την μεγάλη κιτρόπιτα, δόθηκαν εξαιρετικές ιδέες αξιοποίησης του κίτρου στην γαστρονομία και το μήνυμα πως η καλλιέργεια και η παραγωγή κίτρων θα πρέπει να συνεχιστούν με το κράτος να οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του.
Την φετινή γιορτή κίτρου οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ταλλαία 2018» με την έμπρακτη στήριξη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μυλοποτάμου - Οργανισμού Πολιτισμού «Αυλοπόταμος» και του επιμελητηρίου Ρεθύμνου.
Η κιτρόπιτα έγινε με προϊόντα που προσέφερε δωρεάν η εταιρεία «Κορώνη» και η εταιρεία «Αυγά Λαδάκης» ενώ παρασκευάστηκε και ψήθηκε επίσης δωρεάν στον Ξυλόφουρνο «Βώσσακος» στα Λιβάδια Μυλοποτάμου. Η συνταγή ήταν της Γαραζανής νοικοκυράς Ελένης Πλουμή – Κορνάρου.