Εγκαινιάστηκε η Δανειστική Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Νέων Γαράζου
Στο πλαίσιο λιτής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Γαράζου «Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μαρκάκης», εγκαινιάστηκε την Κυριακή 15 Ιαουναρίου η Δανειστική Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Νέων Γαράζου «Ελένη Μαρμάνη – Μαραθιανού» του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Εφημέριος της τοπικής Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Ρουσσάκης και παρευρέθηκαν ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιάννης Τασόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γαράζου κ. Νικήτας Μαρκάκης καθώς επίσης μέλη και φίλοι του συλλόγου.
Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος και ο Σύνδεσμος Προστασίας Παραδοσιακού Οικισμού Γαράζου.
Την παρουσίαση της βιβλιοθήκης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μανούσος Κλάδος ενώ για την τιμώμενη Ελένη Μαρμάνη – Μαραθιανού μίλησε η φιλόλογος κ. Νίτσα Παγώνη – Αντωνάκη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου κ. Λευτέρης Κορνάρος.
Η λειτουργία της βιβλιοθήκης ξεκίνησε με 1620 τόμους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, επιστημονικών πονημάτων και εγκυκλοπαιδειών, βιβλίων παγκόσμιας, Ελληνικής και τοπικής ιστορίας, θεατρικών έργων, ταξιδιωτικών και θρησκευτικών εκδόσεων και βέβαια παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.
Η βάση για την δημιουργία της βιβλιοθήκης υπήρξε η βιβλιοθήκη του αείμνηστου Κοινοτάρχη Γαράζου Νικολάου Δαφνομήλη, την οποία δώρισαν στον πρώην δήμο Κουλούκωνα οι κόρες του Βίβιαν και Μαρία Δαφνομήλη.
Ανάμεσα στους περίπου 600 τόμους της «βιβλιοθήκης Ν. Δαφνομήλη», υπάρχουν και σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα που εμπλουτίζουν τον συγκεκριμένο τομέα της βιβλιοθήκης με έργα νομικά, νομολογίες, γεωγραφίες και ξενόγλωσσες εκδόσεις.
Στον τομέα των συλλεκτικών βιβλίων, περιλαμβάνονται επίσης δέκα τόμοι ιατρικής και μία παλαιά διαθήκη, επίσης εκδόσεων του 19ου αιώνα, που δώρισε στον σύλλογο η κ. Ηλέκτρα Πλουμή – Λαγουδάκη.
Οι συλλεκτικοί τόμοι δεν θα δανείζονται αλλά θα βρίσκονται στην διάθεση των ερευνητών για χρήση μόνο εντός της βιβλιοθήκης.
Εκτός από τις παραπάνω συλλογές, περιλαμβάνεται και η βιβλιοθήκη του αείμνηστου Εμμανουήλ Νικολάου Δαφνομήλη, που δώρισε στον σύλλογο η χήρα του Αναστασία.
Δωρητές των υπόλοιπων βιβλίων είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Μυλοποτάμου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, το μορφωτικό ίδρυμα της ALPHA BANK, ο εκδοτικός οίκος Γεωργίας Καραγιαννάκη, η κ. Μαρίλυ Αγγελιδάκη, η οικογένεια Ορτανσίας Βασιλάκη, η οικογένεια Γεωργίου και Αγγελικής Ιερωνυμίδη, η οικογένεια Γεωργίου και Κάκιας Σερπετσιδάκη, η οικογένεια Αθανάσιου και Μαρίας Φατή, ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, οι δημοσιογράφοι Εύα Λαδιά και Αννίτα Πιτσιδιανάκη, η κ. Νίκη Πέττα, η κ. Μαρία Ορφανουδάκη και ο κ. Μανούσος Κλάδος.
Παράλληλα με την λειτουργία της βιβλιοθήκης, ένα τμήμα του Πολιτιστικού κέντρου θα φιλοξενεί το κέντρο νέων, το οποίο εξοπλίστηκε με επιτραπέζια πνευματικά παιχνίδια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές με βασικό στόχο τα παιδιά του χωριού να πηγαίνουν εκεί, να διαβάζουν, να παίζουν, να ψυχαγωγούνται και σιγά – σιγά να γίνονται ενεργά μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας.
Εκείνο επίσης που πρέπει να τονιστεί είναι πως το σύνολο της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής του έργου αυτού χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Leader της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου με περίπου 15.000 ευρώ.
Έτσι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απευθύνθηκαν ευχαριστίες προς όλους τους δωρητές καθώς επίσης στον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ κ. Δημήτρη Παττακό και το διοικητικό στέλεχος κ. Εύη Βρέτζου για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση τους όπως και όλα τα στελέχη του ΑΚΟΜΜ για την βοήθεια τους.
Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή κάθε Σάββατο κατά τις ώρες 5-7 και ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε νέες δωρεές βιβλίων για τον εμπλουτισμό της.
Με απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου δόθηκε στην βιβλιοθήκη το όνομα της Ελένης Μαρμάνης Μαραθιανού (1955-2015).
Υπήρξε καθηγήτρια φιλόλογος, διατέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια του Γυμνασίου Γαράζου και υπηρέτησε ως πρόεδρος τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου τα έτη 1991 -93.
Η Ελένη Μαρμάνη Μαραθιανού δεν γεννήθηκε Γαραζανή. Επέλεξε να γίνει Γαραζανή και να αφιερώσει χρόνο, κόπο, ενέργεια και δράση για το χωριό και τους ανθρώπους του.
Με τον τρόπο αυτό, ο σύλλογος και η τοπική κοινωνία απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή και το «ευχαριστώ» για την προσφορά της.
Ας είναι αιωνία η μνήμη της.