skip to main content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 189η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ

Παρουσία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση Κορυφώθηκαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 οι εκδηλώσεις της 189ης Επετείου από το ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τον Δήμο Μυλοποτάμου, την Τοπική Κοινότητα, την Ενορία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιδονίου και ξεκίνησαν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 με την έναρξη υλοποίησης ενός νέου θεσμού, των «Ημερών Ιστορίας», που φέτος ήταν αφιερωμένες στην επέτειο των εκατό χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα και ομιλητή τον ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Μιχάλη Τρούλη.

«ΗΜΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

Το απόγευμα του Σαββάτου και με τον καθιερωμένο Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Μελιδονίου ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις στο Μελιδόνι.

Ακολούθησε η εσπερίδα «Ημέρες Ιστορίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην «Αποθήκη Πολιτισμού» Μελιδονίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσο Κλάδο, έχει αποφασιστεί, ότι με την ευκαιρία των ετήσιων εκδηλώσεων για το ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου, εμπλουτίζεται το πρόγραμμα με εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα, όπως πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις και άλλες αντίστοιχης φύσεως, που θα επικεντρώνουν στην ιστορία του Μυλοποτάμου.

Θα οργανώνεται δηλαδή κάθε χρόνο, ένα μικρό συνέδριο ή μια ημερίδα ή εσπερίδα, με ανακοινώσεις για την τοπική ιστορία και σιγά – σιγά με σε σειρά άλλων πρωτοβουλιών όπως εκθέσεις αρχειακού υλικού και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «στην επιτροπή πολιτισμού και νέας γενιάς του Δήμου μας, κατά τη διάρκεια της συγκρότησης του στρατηγικού πλαισίου δράσης, κινηθήκαμε στην λογική, ότι η πολιτιστική συνέχεια και ανάπτυξη μιας περιοχής πρέπει να στηρίζεται στην δυναμική των ανθρώπων της.

Ο Μυλοπόταμος, περιοχή με πολιτιστική παράδοση αιώνων, μπορεί να έχει σημαντικό παρόν στη χάραξη πολιτικών πολιτιστικής συνέχειας και ανάπτυξης με αναφορά στο μέλλον και στην πρόοδο της κοινωνίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδέχθηκαν το σύνολο των προτάσεων μας, που εδράζουν στην ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής, των οποίων αντικείμενο είναι ο πολιτισμός, προκειμένου με τις προτάσεις και τον ενεργό τους ρόλο, να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας ουσιαστικής παρέμβασης στην περιοχή μας.

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει μέχρι σήμερα και θα έχει η ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς, διότι διαχρονικά ο εθελοντισμός ήταν εκείνος στον οποίο στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε κάθε πολιτιστική κίνηση.

Στον σχεδιασμό αυτό λοιπόν συμπεριλήφθηκαν και οι «Ημέρες Ιστορίας».

 

Ο ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

«Ο Μυλοπόταμος στην πορεία προς την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο ερευνητή της τοπικής ιστορίας, πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου και μέλος της επιτροπής πολιτισμού του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μιχάλης Τρούλης.

Μέσα από την εμπεριστατωμένη έρευνα και την παράθεση σημαντικών στοιχείων για τον αγώνα του Κρητικού Λαού για ελευθερία και ένωση του νησιού με την ελεύθερη Ελλάδα, ο κ. Τρούλης ανέδειξε τα σημαντικότερα γεγονότα, τα οποία οδήγησαν στις τελικές αποφάσεις για την ένωση, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα, εξελίχθηκαν στην επαρχία Μυλοποτάμου.

Ο ομιλητής είπε χαρακτηριστικά ότι «Στην πορεία αυτή, προς την ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα υπήρξαν πολλοί σταθμοί και αναβαθμοί και πράξεις εξαιρετικές, από τις οποίες έχουν καταγραφεί οι δύο πιο σημαντικές στον Μυλοπόταμο: η πρώτη στις Μαργαρίτες, όπου το Κρητικό Συμβούλιο έθεσε το πλαίσιο του Κρητικού Ζητήματος, που σήμαινε συνέχεια του αγώνα μέχρι τη λύση του και η δεύτερη στο Μελιδόνι, όπου η Γενική Επαναστατική των Κρητών Συνέλευση αποδέχτηκε ομόφωνα τη λύση της αυτονομίας, που οδήγησε στην λύση του Κρητικού Ζητήματος, στην Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα.»

Με πολλά στοιχεία, αναφορές στις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές και στα πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία προς την ένωση της Κρήτης με την Έλλαδα, ο κ. Τρούλης προχώρησε σε μια πρώτη επιστημονική προσέγγιση της πολυσήμαντης και καθοριστικής συμβολής του Μυλοπότάμου και παράλληλα έθεσε τις βάσεις για να εξελιχθεί ο θεσμός των «Ημερών Ιστορίας» σε μια σοβαρή και υπεύθυνη πράξη ανάδειξης της τοπικής ιστορίας του Μυλοποτάμου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «η ιστορία γράφεται για να ξαναγραφτεί, αλλά δεν ξαναγράφεται για να παραχαραχθεί.»|

 

ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ

Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Μελιδονίου.

Την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για τους ολοκαυτωθέντες ήρωες του Σπηλαίου Μελιδονίου τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, συμμετέχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου π. Νικολάου Νικηφόρου και άλλων ιερέων.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο εσωτερικού του ιστορικού σπηλαίου και η τελετή απόδοσης των  τιμών στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου κ. Εύα Βουκάλη.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου είπε μεταξύ άλλων ότι «Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων. Τιμούμε τους μάρτυρες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Κρατούμε τα μηνύματα τους και ανανεώνουμε την υπόσχεση μας απέναντι στο χρέος, που μας κληροδότησαν.

Το χρέος μας απέναντι στο λαό και στην πατρίδα μας.

Διότι οφείλουμε να κρατούμε ψηλά τα Ελληνορθόδοξα ιδανικά μας.

Να υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες του έθνους μας.

Να είμαστε πάντα έτοιμοι για την διασφάλιση της αυτοδιάθεσης, της Εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας του λόγου, της πράξης και της διακίνησης των ιδεών.

Για τα ιδανικά αυτά οι πρόγονοι μας θυσιάστηκαν.

Για τα ίδια ιδανικά πρέπει και εμείς να είμαστε πάντα ικανοί να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.»

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης, εκπαιδευτικός και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βωσάκου π. Τιμόθεος Παναγιωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλαπλά μηνύματα της θυσίας των 370 γυναικόπαιδων τον Ιανουάριο του 1824, όπου είχαν προσφύγει εντός του σπηλαίου από τον Οκτώβριο του 1823, προκειμένου να προφυλαχθούν από τη στρατιά του Χουσεϊν Πασά, που εκείνη την περίοδο έφτασε στον Μυλοπόταμο κατακαίοντας και σφάζοντας τον ντόπιο πληθυσμό και είχε στρατοπεδεύσει στο Μελιδόνι.

Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. κ. Ανδρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Τάσος Συριανόγλου, ο Προϊστάμενος του τμήματος παλαιοανθρωπολογίας και σπηλαιολογίας νοτίου Ελλάδας, καθηγητής κ. Ευάγγελος Καμπούρογλου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων, υπηρεσιών και πλήθος κόσμου.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ο «Μελιδόνιος Δρόμος 2013» με τη συμμετοχή του Ποδηλατικού Συλλόγου Ρεθύμνου και του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ