skip to main content

Τιμώντας τα 200 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

Με μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, την περασμένη Κυριακή, εορτάστηκαν τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου, ένα από τα πλέον τραγικά γεγονότα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου, αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στη μνήμη των 370 γυναικοπαίδων και των 30 πολεμιστών που έχασαν τη ζωή τους στις 24 Ιανουαρίου 1824.

Στην εκδήλωση, που διαπνέεται από βαθιά συγκίνηση και σεβασμό προς τη θυσία των ηρώων, αναδείχθηκε η σημασία της διατήρησης της μνήμης τους στον χρόνο. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, κ. Μανώλης Κυρίμης, πρότεινε την καθιέρωση της 24ης Ιανουαρίου ως ημέρας Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας για το Δήμο Μυλοποτάμου, ενισχύοντας την προσπάθεια για διαρκή τιμή και ανάμνηση.

Η τελετή επισφράγισε την ενότητα και το συλλογικό πνεύμα των Μυλοποταμιτών, με την ενισχυμένη παρουσία κατοίκων του Μελιδονίου και της ευρύτερης περιοχής.  Την εκδήλωση τίμησαν επίσης εξέχουσες προσωπικότητες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης εκπροσωπώντας τον  Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Μιχάλης Βάμβουκας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Σαρρής, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Κλάδος Γεώργιος συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Ζαχαρία Λαδιανό, Ιωσήφ Βουκάλη Αστρινό Νύκταρη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Γιώργο Μαραβελάκη. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μελιδονίου Φώτης Σωπασουδάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου Ιωάννα Κυρμιζάκη και η αρχαιολόγος κ. Γαβριλάκη Ειρήνη ενίσχυσαν το αίσθημα της ενότητας και της συλλογικής μνήμης με τις ομιλίες και την παρουσία τους.

Αυτή η εκδήλωση αποτέλεσε έναν υπόδειγμα της συνεχούς προσπάθειας για την ενίσχυση της ιστορικής και πολιτιστικής συνείδησης, όχι μόνο της Κρήτης και του Μυλοποτάμου αλλά και της Ελλάδας ευρύτερα, μετατρέποντας τη μνήμη σε ένα ζωντανό μέρος της εκπαίδευσης και πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές.