skip to main content

200 χρόνια από το Τραγικό Ολοκαύτωμα στο Σπηλαίου Μελιδονίου

Βαθιά Συγκίνηση και Υπερηφάνεια στις Επιβλητικές Τελετές Μνήμης.

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης  κορυφώθηκαν την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 οι εκδηλώσεις της 200ης Επετείου από το ολοκαύτωμα του Σπηλαίου Μελιδονίου.

 

Παρουσία πλήθους κόσμου, μέσα σε κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν φέτος στο Μελιδόνι οι διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα στο σπήλαιο Μελιδονίου που διοργάνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου σε συνεργασία με την Δημοτική κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιδονίου.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε χθες με μια εντυπωσιακή και εξαιρετικά συγκινητική τελετή καθώς εκατοντάδες παιδιά αφού τελείωσαν οι αγώνες ποδοσφαίρου, κράτησαν στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια και  ξεκίνησαν πορεία από το γήπεδο του χωριού προς το σπήλαιο. Πλήθος κόσμου είχε κατακλίσει την είσοδο  του σπηλαίου από κάθε γωνιά της Κρήτης. Φανερά συγκινημένοι μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες,  άναψαν και άφησαν ελεύθερα τον ουρανό  ιπτάμενα φαναράκια αποδίδοντας φόρο τιμής στους 370 αμάχους  που βίωσαν την κτηνωδία. Με φόντο το «φωτεινό» νυχτερινό ουρανό και με τα φαναράκια να συμβολίζουν τις ψυχές των αμάχων, τα συναισθήματα και το θέαμα ήταν συγκλονιστικά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την επόμενη ημέρα το πρωί με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργία και Μνημόσυνο ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος έχει ανεγερθεί στην είσοδο του ιστορικού σπηλαίου στη μνήμη των 370 ολοκαυτωθέντων αμάχων της 24ης Ιανουαρίου 1824.

Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας μεγέθους 300 τετραγωνικών μέτρων.  Με το τμήμα Στρατιωτικής Μουσικής & Αποδόσεων τιμών του 547 ΑΜ/ΤΟ , το τμήμα Αναβιωτών Όμιλου Βρακοφόρων Κρήτης και του Ιππικού Συλλόγου Γεωργαλίδικων Αλόγων Ρεθύμνου “Αϊ Γιώργης” να απαγγέλουν τον Εθνικό μας ύμνο φανερά συγκινημένοι παρουσία πλήθους κόσμου αψηφώντας το κρύο και τη βροχή.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, μια στιγμή βαθιάς συμβολικής και πνευματικής σημασίας, που προηγήθηκε της τελετής απόδοσης τιμών. Η τελετή διεξήχθη στον ιερό χώρο του σπηλαίου, εκεί όπου ευρίσκεται ο τάφος που φιλοξενεί τα ιερά οστά των θυμάτων - έναν τόπο μνήμης που ενσαρκώνει τη θυσία και το ηρωισμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

 Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος  απηύθυνε χαιρετισμό  με βασικά σημεία της ομιλίας του τα παρακάτω:

«Σε αυτόν τον «ιερό χώρο» που γράφτηκε μια από τις πιο σκοτεινές και ταυτόχρονα φωτεινές σελίδες της ιστορίας μας. Σελίδες που φέρνουν  στο φως την αγριότητα του πολέμου, αλλά και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής για την ελευθερία.

Στα μάτια εκείνων που πολέμησαν με αυταπάρνηση και θυσιάστηκαν για την προάσπιση αυτού του ιδανικού, η ελευθερία λειτουργεί ως φάρος που φωτίζει την πορεία προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Η εθελοθυσία του σπηλαίου Μελιδονίου δεν είναι μόνο ένα μάθημα του παρελθόντος. «"Επαφίεται επάνω μας, ως ιερή υποχρέωση και καθήκον, να προστατεύσουμε την Ιστορία μας ως πολύτιμη κληρονομιά και να την μεταβιβάσουμε ανέπαφη στις επόμενες γενιές, διασφαλίζοντας ότι παραμένει αναλλοίωτη από τον χρόνο.

"Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την φράση  «Ας αποτελέσει λοιπόν η αιώνια μνήμη τους το «άσβεστο φως» που θα λάμπει αδιάκοπα στις καρδιές όλων μας, φωτίζοντας το δρόμο προς μια κοινωνία που θα αγκαλιάζει με επιμονή τις αξίες της δικαιοσύνης , της ελευθερίας και της ανθρωπιάς».

Την ομιλία περί των γεγονότων της εθελοθυσίας και της ιστορικής σημασίας του Σπηλαίου Μελιδονίου από την διακεκριμένη αρχαιολόγο της ΚΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Ειρήνη Γαβριλάκη που έχει συνδέσει το όνομα της με το σπήλαιο Μελιδονίου ως η υπεύθυνη σπηλαιολόγος η οποία άρχισε τις ανασκαφές το 1987 και συνέχισε επι σειρά ετών μέχρι την ολοκλήρωση του.

Κατάθεση στεφάνων τιμώντας τη μνήμη των ολοκαυτωθέντων αμάχων έκαναν οι παρακάτω:

Εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, εκ μέρους της Κοινοβουλετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Βουλευτής κ. Μανόλης Χνάρης, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης η Αντιπεριφερειάρχης κα. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εκ μέρους του Δήμου Αγίου Βασιλείου ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Θεοδωράκης, εκ μέρους του Δήμου Αμαρίου ο κ. Βασίλειος Κλάδος, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΚΚΕ ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος  Μανουσάκης, εκ μέρους του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ, ο κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, εκ μέρους της 5ης Μεραρχίας Κρητών ο Διοικητής Μιχαήλ Πλουμής, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου ο Ταξίαρχος  Παπαδάκης Εμμανουήλ, εκ μέρους της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου ο Αντιπύραρχος Ζανιδάκης Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Φώτης Σωπασουδάκης , η Πρόεδρος πολιτιστικού Συλλόγου κα. Ιωάννα Κυρμιζάκη, ο Πρόεδρος του Αθλητικού ομίλου Τάλως Μελιδονίου κ. Σταρράς Στυλιανός.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους , μεταξύ άλλων,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κύριοι Σαρρής Μιχαήλ, Τσουδερός Ευάγγελος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Λαδιανός Ζαχαρίας, Βουκάλης Ιωσήφ, Νύκταρης Αστρινός, Μιχόπουλος Δημήτριος, νυν και τέως πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Μυλοποτάμου.  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κιαγιάς Γεώργιος, ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Εκπροσωπώντας την 1ο βάθμια Εκπαίδευση κ. Πιτταράς Εμμανουήλ καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. 

Το επιβλητικό και γεμάτο ιστορία σπήλαιο πλημμύρισέ από συναισθήματα μόλις μια μικρή θεατρική ομάδα παρουσίασε μέσω βουβής παράστασης, τη ζωή των ανθρώπων αυτών μέσα στο σπήλαιο. Ακολούθησε ένα ριζίτικο τραγούδι από το τμήμα Αναβιωτών Όμιλου Βρακοφόρων Κρήτης,  και ο Βουβός χορός από τους χορευτές του χορευτικού συλλόγου Τ΄Αόρι, κλείνοντας τον κύκλο της έκφρασης μέσω των τεχνών, με το Λουδοβίκο των Ανωγείων και τη Στέλλα Σειραγάκη να αποδίδουν το θρήνο μέσα από δυο βαθιά συγκινησιακά μοιρολόγια. 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες, εντυπωσιακή ήταν  η συμμετοχή του κοινού, που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Σπηλαίου Μελιδονίου,  που αποτελεί ένδειξη ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την άφιξη των συμμετεχόντων στον "Μελιδόνιο Δρόμο 2024", σηματοδοτώντας το τέλος μιας ημέρας γεμάτης συγκινήσεις και ιστορική μνήμη. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα γεύμα στην ανακαινισμένη αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου, μια προσφορά των τοπικών φορέων, επισφραγίζοντας την αλληλεγγύη και την ενότητα που επικρατεί στην κοινότητα.

Ακολουθεί βίντεο της εκδήλωσης: https://www.youtube.com/watch?v=aS1ebVQ41Ao